maandag 16 mei 2011

Studiereis Manchester 2011




Internationale werkveldoriëntatie

Studiereis naar het Engelse Manchester.



Toen ik een poos geleden te horen kreeg, beste studenten van LPM de studiereis gaat weer bijna plaatsvinden. Jullie gaan naar……………MANCHESTER, toen dacht ik letterlijk YESSSSSSS. Schitterend, wat een heerlijke stad, wat een mooie herinnering, wat perfecte reis. Ik was helemaal vrolijk toen ik dit vernam. Gedurende deze reis is mijn YES ook daadwerkelijk bevestigd.

Echter begonnen we de reis met de verzameling van onze LPM groep. Wat een gezelligheid, een club vol mensen met een passie voor LPM. Hoe gezellig en hoe leuk kun je het hebben is dan de vraag. In de bus begon natuurlijk het gespeculeer al over wat gaan we doen en waar en hoe en wat. Eindelijk, daar kwam het aan. Het welbefaamde programma boekje. Nou ja, zeg maar boek. Wat een heerlijk druk programma. Ik zal hieronder even een opsomming maken van het programma voor de gehele week, deze hebben alleen betrekking tot LPM activiteiten. Voor de rest was het natuurlijk een zeer druk gevuld programma met allerlei andere dingen.

Dag 1:
- Blackpool attractiepark
- Dropping in Manchester
Dag 2:
- Sportcity Manchester
- Manchester United
- Velodrome op Sportcity
- University of Manchester
Dag 3:
- Lego World Manchester
- Trafford Centre, wat een enorme shoppingmall
- Levend bingo
Dag 4:
- Xscape
- Helaas, terug de boot op

Tussen de activiteiten door was er natuurlijk de gelegenheid wat te eten en te drinken. Graag wil ik via deze weg de organisatoren; Marjolein Vos en Esther van Schijndel nogmaals bedanken voor de top organisatie.

Reflectie:

Blackpool Pleasure Beach
Om te beginnen bij Blackpool attractie park, een uitdagend park. We begonnen we een presentatie over de oprichters van Blackpool en over de geschiedenis van het park. Een zeer leuk detail is dat het 1 van de oudste parken van de wereld is. Dit is echter ook te zien als je boven in the big one hangt. Van hieruit kunt u namelijk zien dat het aan de zee ligt en dat er omheen allerlei wijken zijn gebouwd. Begeleidt door een ambassadeur van het park liepen we naar het leergedeelte van het park, waar we een presentatie kregen van een enthousiaste manager. Ze vertelde ons over van alles, van het ontstaan van het park tot hoe het park nu is. Ook vertelde ze ons enthousiast over het nieuwe Nickelodeon Land (in de week voor ons bezoek geopend door de bekende David Hasselhoff), een gedeelte in het park dat totaal is gethematiseerd naar de karakters en programma’s van Nickelodeon. Gelukkig kregen we toen onze 'Whristsbands', de polsbandjes waarmee we ongeveer 4 uur vrij in het park rond konden lopen en alle attracties konden bezoeken. Van klein naar groot, van hout naar ijzer. Zelfs achtbanen waarvan ik vermoedde dat de houtrot zich goed aan het uitbreidden was. Maar dat terzijde.


Sportcity Manchester
Dag 2 alweer, het bezoek aan Sportcity Manchester. Om te starten werd er afgetrapt door de opdrachtgever van afgelopen blok. Blok C, de opdracht was om hierbij een concept te verzinnen om zo te zorgen voor samenhang tussen de wijk en tussen het algehele gebied Sportcity Manchester. Hierbij werden 3 groepen geselecteerd, namelijk 2 van de LPM en 1 van de EVM groep. Hun hebben het concept gepresenteerd (allemaal complimenten) aan de opdrachtgever waarop hij besloten heeft dat alle 3 de concepten als winnaar verkozen werden alleen toch met 1 die er iets boven uit sprong.

Rick van Miert werd verkozen als de heuse winnaar met zijn uiterst goede presentatie. Ook het idee van Evenementenmanagement viel bij Gary goed in de smaak. Na de presentaties was het tijd voor een rondleiding door het stadion van Manchester City onder leiding van een oud student van de NHTV die nu assistent trainer is van Manchester City, complimenten. Het mooiste stuk vond dat deze meneer vertelde over de huidige baas, een oliesjeik die zoiets heeft van wat het kost dat kost het als het maar gerealiseerd wordt. Schitterend, even €120.000.000 voor een nieuw trainingscomplex. Geweldig.

Hierna zijn we naar de Velodrome geweest, een korte presentatie gehad over wat is baanrennen nou precies en waarvoor wordt deze baan allemaal wel niet gebruikt. Blijkt het dus een Olympische baan te zijn waar nog diverse wereldrecords zijn gevestigd die nog steeds op naam staan van deze ren baan. Hetgeen wat ik wel jammer vond was dat er op dat moment geen mensen aan het racen waren of desnoods trainen. We hebben meer een beetje rondgekeken naar een kale baan. Verder kregen we van hieruit een preview over wat er voor een nieuw gebouw wordt gerealiseerd naast de velodrome. Een heuse BMX track. Schitterend, met de verhalen die erbij verteld werden over wederom een baan op wereldniveau, en dat door middel van diverse marketingcampagnes deze track nu al vol zou zitten tot ergens heel ver van ons vandaan. Een werelduitdaging, de X-games willen ze organiseren. Maar natuurlijk ook met als doel dat BMX een toekomst sport wordt voor de Olympische spelen. Hun hebben de baan met dus zeer vele potentie voor een nieuwe Olympische spelen.

University of Manchester
Allereerst kregen we een overheerlijke lunch, niet geheel onbelangrijk na een ochtend in de sport aanwezig te zijn geweest. Daarna kregen we een college over de universiteit van Manchester zelf, wat naar mijn mening niet interessant was voor ons maar het was meer een praatje over de school zelf en niet over hoe de vrije tijd in Engeland in elkaar zat. Gelukkig kregen we bij het tweede college te horen dat de stad Manchester en zijn vrijetijdsgelegenheden zeer erg in trek zijn en dat er in totaal in Engeland voor 36,1 billion pond wordt gespendeerd in de vrijetijdsbranche. Dat is echt een super hoog bedrag wat dus veel potentie schept voor toekomstige ondernemers in deze branche. Dus wie weet zullen we ooit een keer uitbreidden naar Engeland als het ooit de kans biedt.

Lego World Manchester
In dit Discovery Center leren de bezoekers hoe de lego bouwsteen precies wordt gemaakt en kunnen ze ermee aan het werk gaan om diverse creaties te bouwen. Er wordt gespeeld met de verbeelding van mensen over lego, vroeger ik speelde ontzettend veel met de lego. Ik vond het weer eens heerlijk om als volwassen jongen daar als een kind tekeer te gaan in alle plastic blokjes. Het racen met wagentjes op de race baan. Schitterend. We hebben een presentatie gekregen van de manager, die ons meer vertelde over het ontstaan van de Lego pretparken en Discovery Centers, bijvoorbeeld dat dit valt onder de Merlin Entertainment Group. De op 1 na grootste entertainment Group van de wereld. De grootste is immers Walt Disney. Onder de Merlin Group vallen ook bijvoorbeeld de Dungeons (horrorhuizen met real life actors), Na een klein show over de lego fabriek, gingen we een karretje in om met een soort Lasergame deel te nemen aan de attractie waarin de prinses gered moet worden. Daarna volgde er een miniland en een hal met verschillende Lego activiteiten. Heerlijk kind voelen in deze wereld vol jeugdsentiment, en schamen?? Nee hoor, met de gehele groep racewagens bouwen van lego.



Trafford Centre Manchester
Op naar het Trafford Centre, waar we een presentatie van het management team kregen over het ontstaan van het centre en over hou het nu is. Het begon met een film van ongeveer 20 minuten. Ondanks dat het langdradig was bleef het mij boeien, de ideeën de uitwerking, van nul tot 100 werken. Plannen en dan ineens bouwen. Schitterend. Hierna hebben we nog een casus gekregen. Na de presentatie over het Trafford Centre, moesten we aan de slag om een aantal promotiedingetjes te bedenken voor Aerial Extreme dit betrof de casus. Hoe kunnen we dit beter bekend maken? Waarom zijn er weinig mensen? Allemaal van dit soort vragen zijn er uitgewerkt door diverse groepjes. Heel mooi dat alle groepen uitkwamen op bijvoorbeeld de bewegwijzering, we hadden maar 1 bord gezien in het hele gebied. Wees interactief in de shoppingmall met promo acties, dit deden ze niet. Aan de hand van dit soort ideeën werden de managers heel erg enthousiast en het winnende groepje kreeg een mooie oorkonde uitgereikt, die wordt opgehangen in de LPM kamer (trotse lpm’ers). Een aantal ideeën werden gelijk meegenomen naar de board meeting. Zoals bewegwijzering, promotie in de mall, pendeldiensten. Hoe mooi zou het zijn als we hier volgende keer komen en een aantal ideeën zijn gewoon keihard gerealiseerd. Wat een vette kick zou dat zijn.

Xscape
Xscape staat bekend als de Ultimate Entertainment Destination, deze is gevuld met bioscopen, restaurantjes en veel mogelijkheden om aan extreme activiteiten deel te nemen. Lasergamen, snowboarden, survivallen en niet te vergeten indoor skydiven. zijn te vinden in dit complex. We kregen een presentatie van de marketingmanager over het complex en de werkzaamheden en mogelijkheden die hierbinnen zijn. Daarna kregen we een casus over social media, en moesten we een manier bedenken om de marketingmanager te helpen bij het bedenken van een plan om Xscape bekender te maken in het leven van social media. De marketingmanager was enthousiast over de ideeën die wij als studenten bedacht hadden, zoals bijv. flatscreen’s met live twitter tweets over Xscape. Een beetje jammer dat de marketing manager niet wist wat een QR code was. Als marketingmanager hoor je toch wel bovenop de trends en ontwikkelingen te zitten en dit bestaat al ruim een jaar, voor de rest top.
Er stond ons nog een leuke afsluitingsactiviteit te wachten, lasergamen! In twee rondes hebben we ons allemaal in een heuse strijd gegooid om iedereen zo vaak mogelijk af te schieten. Want we maken/regisseren niet alleen vrijetijd, we moeten het natuurlijk ook even beleven.

Fieldtrip 2, jaar 2: Witte de with


Kunstzinnig aan de slag bij Witte de With in Rotterdam.


Kunst, voor de een schitterend dagje uit en voor de ander een hel. Ik zelf wist niet zo heel goed wat nou kunst was en waarvoor het allemaal gebruikt kan worden. Ik wist ook niet dat er zo ontzettend veel verschillende soorten kunst waren. Neem bijvoorbeeld, moderne kunst, artistieke kunst, objectkunst en ga zo maar door.

Eenmaal aangekomen en ingelezen voor deze dag in Rotterdam besefte ik me dat het misschien weleens zeer interessant kon worden. Een dagje door de kunst der moderne tijd lopen. Eens zien wat de mensen allemaal wel niet denken achter kunst, wat gaat er in deze mensen in? Zeer interessant om hier natuurlijk een inzicht in te verkrijgen, want wat is er mooier dan de gedachtegang van de mens te kunnen lezen.

Deze dag heeft na het zien van de kunst en er een uitleg bij te hebben gekregen veel betekend. Ik weet vooral wat ik niet wil, dit is vooral geen aanval op kunst maar voor mij zelf een idee van wat wil ik absoluut niet. De kunst die we te zien kregen zaten hele verhalen achter en dat moest dan terug te leiden zijn in het kunstwerk. Ik zag echter nooit het verband. Neem als voorbeeld, heel veel schoonmaak moppen aan mekaar gemaakt als een soort raster en dit moest dan de basis van een trui voorstellen. Ja prima, maar niet mijn ding. Wat kan en mag natuurlijk tijdens een fieldtrip.

Deze dag hebben we ook weer een case gemaakt waar ik overigens veel plezier om heb gehad.
De case die we opkregen was als volgt:
Kort en krachtig, genereer meer naamsbekendheid zodat we meer klandizie krijgen. Doet dit op een leuke, uitdagende en ludieke manier.

Zeer uitdagend en erg leuk, met het groepje van mij hebben we het volgende hierop bedacht wat helaas tot de 2de plaats resulteerde: we hadden een marketingactie bedacht. We zouden 1000 schapen door heel Nederland laten plaatsen in de nacht welk allemaal voorzien waren van het logo van Witte de With. Mensen worden hierdoor getrickerd te gaan kijken op internet wat het allemaal wel niet kan zijn. Gratis media aandacht, want er wordt over geschreven van huh? Hier staat een schaap en daar en daar en waarom door heel Nederland??? Lekker ludiek, lekker uitdagend een vleugje humor eraan en toch kan het zorgen voor veel naamsbekendheid. Mensen kijken naar de site naam wat op het schaap staat, hierdoor komen ze op de site en zien ze de schaap weer en dan kunnen ze er pas achter komen wat het is.

De oneliner: Sheep it up.

Reflectie

Hoe zit de organisatie in elkaar?
Om nou te zeggen dat we veel over organisatie te weten zijn gekomen nee, wat ik wel weet is dat er natuurlijk een groot deel overheid subsidie bijzit. Tevens werken ze regelmatig met stagiaires van allerlei scholen, voornamelijk de kunstscholen en tevens fotografische scholen. Vanuit een punt wordt wel duidelijk gecommuniceerd waar de tentoonstellingen over moeten gaan en dat diverse kunstenaars wel bij elkaar gezet kunnen worden en sommige weer niet. Dit hangt er net aan of de rode draad dan nog wel aanwezig is.


Wat doet de organisatie goed volgens jou?

De welbefaamde rust behouden wat bij deze vorm van kunst hoort. Het was rustig en vooral de uitgestalde plekken van de kunst waren zeer goed over nagedacht. Ik wist niet dat dit ook een rol kon spelen, maar naar wat vragen kwam dit duidelijk naar voren. Complimenten hiervoor.

Wat doet de organisatie minder goed volgens jou?

Inspelen op de kunst liefhebber, de weg naar Witte de With toe was al vrij lastig te vinden voor ons. Stel ik heb al niet veel interesse in kunst en dan is het ook nog eens lastig te vinden dan haak ik sneller af dan dat ik de moeite doe om nog even door te zoeken. Tevens schijnen er na wat vragen van onze groep een paar dingen naar voren te komen. Ze willen meer publiek alleen sluiten het publiek jongeren uit! Dus moeten ze hierop inspelen om meer publiek te trekken.

Waar zie je verbeterpunten?

Aanduiding naar Witte de With toe, meer interactie. Dat is immers iets wat iedereen tegenwoordig graag mee. Ga met de trends en ontwikkelingen mee om zo alsnog publiek te genereren. Dit is de voornaamste.

Zie jij jezelf bij de organisatie werken? Zo ja, in welke positie? Zo nee, waarom niet?

Nee ik zie mezelf niet bij de organisatie werken, want ik ben erachter gekomen tijdens deze fieldtrip dat ik kunst niet leuk vind. Als ik iets niet leuk vind dan wil er niet mijn toekomstige beroep van maken. Als dingen je liggen kun je er voor 150% voor gaan, als dingen je niet liggen maar het moet wel gedaan worden ga je er 100% tegenaan. 50% komt daarna vanzelf.

Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?

Dat ik niet in de kunstwereld terecht wil komen. Ik heb zeker respect gekregen voor mensen die zich hiervoor interesseren en zal dit ook zeker blijven respecteren.

Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?

Deze fieldtrip heeft positief bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie. Ik weet voor mezelf dat mijn toekomst droom weer iets verder is gespecialiseerd, want als je dingen kunnen uitsluiten die je niet leuk vindt kom je alweer verder richting de eindfase van je droom. Kunst is niet iets voor mij!

Fieldtrip 1, jaar 2: De grotten van Valkenburg



Een donkere beleving in het zuiden van Nederland, de donkere grotten van Valkenburg.

Interessant de grotten van Valkenburg, eenmaal aangekomen hebben we onder het genot van kopje koffie geluisterd naar de presentatie over het de diverse activiteiten die zich afspelen in Valkenburg en wat het concept precies inhoudt. Er werd een gezellige sfeer gerealiseerd en met wat grapjes tussendoor waardoor ik vind dat hij zijn publiek zeer goed wist te boeien.



Hierna hebben een rondleiding gehad door een grot van Valkenburg en verteld wat de beleving hierachter zou kunnen zijn. De plek, de mensen, maar vooral de hoofdkwaliteit van de grotten, daar maakte ze enorm goed gebruik van. Namelijk het donkere en de onwetendheid van de grotten. Het spannende van het donker is dat er van alles kan gebeuren en door middel van een zacht en snijden muziekje kom je er achter hoe simpel het ontwikkelen van een beleving wel niet kan zijn. Het voornaamste tijdens deze fieldtrip was dan ook beleving. Een kernbegrip in de huidige vrijetijd maatschappij.



Na de rondleiding en een stukje hebben kunnen meemaken van de story telling die wordt gedaan voor de toeristen kregen we even de tijd om wat te eten en te drinken. Hierna gingen we gelijk aan de slag met de interactieve opdracht.

De case die we opkregen was als volgt:
Creëer een beleving voor toeristen en locals wat te maken heeft met de grotten of in de grotten. Tevens moet dit toegankelijk zijn voor grotere groepen en partijen, aan de hand hiervan moeten tevens herhalingsbezoeken kunnen worden gestimuleerd.

Erg uitdagend maar leuk, met het groepje van mij hebben we het volgende hierop bedacht wat helaas tot de 2de plaats resulteerde:

De oneliner: Discover your darkside.

We hebben een spinnenweb ontwikkeld waarbij zich door middel van allerlei activiteiten de winnaars in het midden gaan uitkomen. Je strijdt onderling tegen elkaar, maar je ziet elkaar niet. Aan de ring van het spinnenweb zijn er allerlei activiteiten die moeten worden volbracht door teams van meerdere personen, mocht dit lukken als eerste dan ben jij door met de groep naar de volgende horde van het web. Dit gaat zo een aantal ronde door totdat u bij het midden uitkomt. Hierna volgt een eindspel die gevolgd kan worden door alle deelnemers.

Ons uitgewerkte concept is uiteindelijk verkozen tot beste concept van de dag, toch leuk als het in een uur even bij elkaar verzint met een groep. Wat dus betekend dat het out of the box denk vermogen aanwezig is.

Het was een zeer geslaagde dag en ik heb hieronder de reflectie uitgewerkt van deze fieldtrip.

Reflectie


Hoe zit de organisatie in elkaar?

Jut&Jul Producties, Valkenburg aan de Geul kent vele onderaardse gangenstelsels! Vaak diep verscholen in bos of veld en niet meer toegankelijk.
Er zijn echter ook diverse van deze stelsels waar u als bezoeker een keur aan activiteiten kunt beleven. Rondleidingen, sportieve activiteiten, creatieve workshops, spooktochten. Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden.
Naast het beheer en behoud van alle bestaande activiteiten worden er ook jaarlijks diverse themadagen in en rondom de grotten georganiseerd. Oktober mergelmaand en het ondergronds kerkenpad zijn hier succesvolle voorbeelden van. Bookmark dus deze site en blijf op de hoogte van alle nieuwe evenementen.

Wat valt je op aan de organisatie?

Het zit vrij simpel in elkaar. De structuur is niet helemaal duidelijk maar voor zover ik het heb kunnen inschatten is het niet lastig. De directeur doet tevens de marketing en hieronder zitten gewoon een paar personeelsleden die de taken uitvoeren van uitvoerend personeel.

Wat doet de organisatie goed volgens jou?

Ze weten de mensen op de juiste manier te raken tijdens de spellen en activiteiten die hier plaats kunnen vinden. De real-life figuren zijn zeer goed, dit geeft het gehele concept een extra dimensie.

Wat doet de organisatie minder goed volgens jou?

Inspelen op de gastbehoefte, bijvoorbeeld een toilet. Mensen reizen gemiddeld een aantal uur en willen voor de attractie nog even een toilet bezoek plegen. Er is 1 toilet voor ongeveer honderd mensen.

Waar zie je verbeterpunten?

Allround aankleding en de mensen al meenemen vanaf minuut 1 dat je aankomt. Als de organisatie dit doet is het nog makkelijker om zo de gehele groep in een positieve flow te krijgen. Extra toiletfaciliteiten maken.


Zie jij jezelf bij de organisatie werken? Zo ja, in welke positie? Zo nee, waarom niet?

Ik zou het zeker te weten wel zien zitten om bij deze organisatie een aantal jaartjes mee te draaien, hierbij zou dan ik voornamelijk de positie van beleving willen vervullen of iets in de marketing.

Wat zijn je belangrijkste leerpunten van de fieldtrip?

Voor mij persoonlijk zijn er een paar leerpunten die ik heb opgedoken. Met heel simpele middelen kun je al een beleving creëren. Het gaat voornamelijk om mensen entertainen en deze een goede beleving mee willen geven.

Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?

Deze fieldtrip heeft positief bijgedragen in mijn werkveldoriëntatie, aangezien ik zelf later zoiets wil ondernemen. Hierdoor ben ik met veel energie en positiviteit hier naar toe gegaan. Door middel van simpele ingrediënten kunnen we al een beleving creëren en hierdoor hoeft een goede beleving niet duur te zijn.